Det er et problem for mange haveejere, at der i deres have gror mos. Det får græsplænen til at virke uplejet og kan virke svampet at træde på. Du kan her læse, hvordan man lettest kommer af med mos i græsplænen. Det gør man nemlig med en mosfjerner.

Hvordan fjerner man mos?mos i haven

Der er flere måder at komme af med mos for at give græsplænen nyt liv. Det er ikke mødendigt at gå hårdt til værks med knofedt eller kemikalier. Det meste mos kan klares og bekæmpes ved, at man en enkelt gang om året kører rundt med en mosfjerner, der kratter alt mossen op uden at skade græsset voldsomt.

En mosfjerner kører man rundt på græsplænen, som man ville gøre det med en græsslåmaskine. Så slår de små børster på undersiden af mosfjerneren mosset op og efterlader græsset i god stand. Denne metode er yderst effektiv og skånsom mod græsset.

Bekæmp mosset i maj

Du skal dog alligevel være opmærksom på, at græsset skal være begyndt at vokse, inden du begynder at bekæmpe mosset. På den måde undgår du at græsset tager mere skade end højst nødvendigt. Her er jordtemperaturen steget nok til, at græsset er begyndt at vokse.

Alternative metoder

Der findes flere alternative måder til at bekæmpe mos. De mest udbredte er:

  • Jernvitrol
  • Kalk
  • Plænelufter

Jernvitrol

Jernvitrol er et blandt flere forskellige mosfjernere, som du kan sprede ud over græsset. Der er dog flere ulemper ved dette.

For det første gør det alt mossen sort, hvilket kan være meget grimt at se på og kræve en masse rivearbejde, for at gøre godt igen igen. For det andet kan det efterlade mærker på dine fliser, som er umulige at fjerne. Yderligere er det ikke rart at sprede flere kemikalier i haven end højst nødvendigt.

Kalkkalkning_af_haven

En anden metode til at bekæmpe mos, er at strø kalk ud i haven. Dette sænker surhedsgraden af jorden, hvilket får mosset til at være mindre dominerende. Kalk kan ofte være et godt supplement til en mosfjerner, da mossen nogle gange kan være problematisk at skille sig fuldkomment af med uden at bruge en form for kemikalie.

Her er kalk at foretrække.

Plænelufter

En plænelufter er den sidste mulighed. Vi har i sinde at skrive en længere artikel om dette i løbet af den nærmeste fremtid, men i forhold til fjernelse af mos i villahaven, er det vigtigt at vide at en plænelufter tit og ofte kan være for overdrevet.

Plæneluftere bør kun bruges til boldbaner og andre større, åbne arealer.

Forebyggelse: Velplejet græs

Den bedste måde til at undgå mos på, er ved at forebygge det med en sund græsplæne. Du sørger for, at din græsplæne er sund ved at gøde den rigeligt og regelmæssigt efterså med ekstra græs. Yderligere kan det også være nødvendigt at gøre det muligt for mere lys at komme til. Dette kan du eksempelvis gøre ved at skære et skyggende træ ned.

Opsamling – fem hurtige om mosbekæmpning

For kort at samle op, har vi her valgt de mest centrale pointer ud.

  1. Brug en elektrisk mosfjerner
  2. Bekæmp mosset i maj
  3. Forebyg mosset med en velplejet græsplæne
  4. Undgå alternativer som eksempelvis jernvitrol