Vil du gerne have dit hus efterisoleret på en relativt billig og enkel måde? Med hulmursisolering kan du få dette mål
opfyldt. Denne artikel beskæftiger sig med at gøre klart præcist hvad hulmursisolering er, hvordan du kan få gavn af det og hvor meget det ville komme til at koste.
Ydereligere er der en kort gennemgang af de forskellige former for isoleringsmateriale, som du kan vælge at hulmursisolere dit hus med.
Hvad er hulmursisolering?
Hulmursisolering er en nem måde at isolere ydervæggen på. Man tager enkelte mursten ud af ydervæggen og blæser så isoleringsmateriale ind i hulrummet mellem for- og bagmuren. Det kræver dog et grundigt forarbejde at finde ud om huset overhovedet kan hulmursisoleres eller om man skal finde en anden løsning som eksempelvis facadeisolering.
Under hele rocessen kræver det, at der er ekspertise til stede, som kan træffe de rigtige beslutninger og sikre at intet går galt i processen.
Hvad koster hulmursisolering?
Prisen for hulmursisolering kan variere meget. Den er altid udregnet ud fra en kvardratmeterpris. Kvadratmeterprisen kommer så igen an på, hvilket materiale du vælger at hulmursisolere med og hvor stort hulrummet mellem for- og bagvæg er.
Fordele ved hulmursisolering
Spar penge og CO2
Ved at hulmursisolere sit hus kan man som regel spare 80-100 kr. pr. m2. Dette vil sige at investeringen relativt hurtigt betaler sig hjem økonomisk. Udover dette er der også en miljømæssig fordel ved at isolere sit hus ekstra – man kan nemlig skåne miljøet for en masse CO2 ved at bruge mindre energi på opvarmning.
Øg boligens værdi
En moderne bolig med effektiv isolering er flere penge værd, end en bolig, der bruger rigtig meget energi. Derfor vil du altså også kunne sælge dit hus til en højere pris, såfremt du på et tidspunkt skulle stå i en salgssituation.
Undgå at ændre facaden
Modsat facadeisolering kan du med hulmursisolering undgå at ændre i din facade, når du isolerer. Dette kan være en stor fordel, hvis du har en gammel, pæn facade som du gerne vil bevare. Dette kan selvfølgelig også være en negativ ting alt efter, hvordan man ser på det og hvilket forhold man har til sin facade.
Isoleringsmateriale – traditionelle og alternative materialer til hulmursisolering
Traditionelle isoleringsmaterialer
Af de traditionelle isoleringsmaterialer kan man pege på eksempelvis Stenuld (også kendt som Rockwool), glasuld og flamingo. Den helt store fordel ved disse former for isolering er, at man kender rigtig meget til deres virkning og at prisen derfor er en smule lavere. Yderligere er man også sikret mod slemme overraskelser nogle år senere.
Ulempen ved denne form for isolering er miljøet og indeklimaet. Materialerne som man traditionelt bruger til isolering har været meget til debat de seneste år, da man mener at de skade miljøet mere end de alternative. Når de skader miljøet mere, er det både under fremstillingen og bortskaffelsen af materialerne.
Alternative isoleringmaterialer
Under de alternative isoleringsmaterialer kan man snakke om papirisolering og perilte. Fordelen ved disse former for isolering er at de er bedre for miljøet og i nogle tilfælde kan biddrage til et bedre indeklima. Den helt store ulempe er dog, at disse former for isolering ikke er så gennemtestede som de traditionelle.
Derfor holder man sig stadig næsten altid til at isolere med rockwool i hulmure – og det er da også det, vi anbefaler, hvis du ønsker at være på den sikrer side, når du hulmursisolerer.