facadedørSkal du til at bygge hus? Så skal du også have en facadedør. Det kan gøre rigtig meget for dit hus’ udstråling, da det første man ser ved et hus, er dets facadedør.

Man kan nærmest sige, det er husets visitkort. Derfor er det vigtigt, at du vælger den rigtige. Og der er flere valgmuligheder, end man lige umiddelbart tænker.

Du skal både vælge åbningsretning, byggemateriale, farve, størrelse. Vi har samlet alle overvejelserne i denne ene artikel. Det gør hele processen super nem for dig.

Den helt rigtige facadedør: To forskellige døre

Der er selvfølgelig mange forskellige slags døre, men overordnet kan man placere de fleste indenfor to kategorier:

Den ene er simple facadedøre, der giver et enkelt og stilrent look. Disse er ofte af fyrretræ eller plast. Den anden kategori er de lidt mere avancerede. Døre med flotte mønstre. De er ofte af mahogni, da det giver et mere elegant look.

Den simple facadedør:

simpel facadedør

Køb hoveddøren hos XL-byg

Den første er en simpel trædør med glas foroven. Hvis du går efter et enkelt design, er den oplagt. Eftersom den er produceret af det indenfor branchen velkendte mærke Outline, har den et flot og stilrent udseende. Den kan som udgangspunkt anvendes i alle typer boliger, da den er meget neutral.

Øverst er der en rude af klart glas. Glasset er godkendt af DVK (Dansk Vindues Kontrol). Det vil sige, du er sikret kvalitet. Nederst har den en glat fyldning. Det giver et meget stilrent look. Døren er malet med Ral 9010, der er en ren hvid farve. Den er lavet af nordisk fyrretræ af særdeles høj kvalitet. Derudover er døren produceret i Danmark, det giver da også lidt i forhold til både nationalfølelse og kvalitetsgaranti.

Den har en størrelse på 94,8 cm i bredden og 211,8 cm i højden. Det er utrolig vigtigt, du husker dette, for hvis døren ikke passer, går det ikke.

Dette er en dør i den billige ende af skalaen. Det er dog ikke på grund af kvaliteten, men nærmere det minimalistiske design. Den er fra producentens side let at fremstille, og derved kan de sætte prisen lidt lavere end de øvrige.

Vi har afsøgt markedet for billige priser og er kommet frem til at denne dør er billigst hos XL-byg, hvor den koster 3999 kroner med mulighed for at betale over enten 6 eller 12 måneder med 0% i rente.

Køb denne dør her

Den elegante hoveddør:

Denne dør er lidt dyrere end det var tilfældet med den første. Til gengæld har den et mere detaljeret design, og så er den af kvalitetstræsorten mahogni. Dette er mere en dør, der vil blive husket og være med til at skabe dit hus’ udtryk.

Døren har et gammeldags look, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.  Den er lavet af mahogni og har et flot design. Døren passer bedst ind i boliger, der går efter et mere elegant look. Døren er ikke malet, da mahogniens naturlige farve står flot.

Døren kan købes på jydsk vindueskompagni (jvk.dk), og derinde kan du også selv tilpasse med mål og åbningsretning. Du kan også vælge om glasset i toppen skal være 3-lags energiruder, lamineret glas eller bare en standard 2-lags rude.

Denne dør er en smule dyrere. Du kommer nok til at betale omkring 8000 kroner. Du kan dog skrive ind til dem og få tilsendt et tilbud alt efter dine præferencer.

Farve

Når du skal vælge en facadedør, er farven vigtig. Det kan være rigtig pænt med en flot farve, men før du beslutter dig for at vælge en skriggul, så overvej at du skal se på den hver dag i forhåbentlig 10-15 år frem. Derfor bliver det ofte anbefalet, at man vælger en farve, der er rimelig mat. Det behøver dog ikke kun at være hvid.

De oftest brugte farver til facadedøre, ud over hvid, er rød, blå og grøn. Ikke så mange midtimellem. Inden for de blå farver er det mest populært med en mørk navyblå. De grønne farver har det på samme måde. En mørk militærgrøn er meget populær. De røde farver skiller sig dog lidt ud. De findes i hundredevis af forskellige kulører. Den mest populære er dog den klassiske postkasserød.

Generelt kan man sige, at det vigtigste omkring farven på din hoveddør er, at den passer til dit øvrige elementer i facaden.

Hvor ofte skal de skiftes

Som udgangspunkt behøver du faktisk ikke at skifte din facadedør særlig ofte. Der er kun hvis den, æstetisk eller teknisk, fejler noget, den skal skiftes. For eksempel hvis den ikke kan holde tæt, eller hvis den har fået et grimt mærke.

I sådan et tilfælde kan du enten vælge at købe en ny dør, eller hvis du virkelig ikke vil af med den, du har lige nu, tilkalde en professionel, der kan kigge på og, om muligt, reparere den. Dette kan blive rimelig dyrt, men i forhold til at købe en ny, er det en stor besparelse.

Prisen

Prisen på en facadedør kan variere meget.

Hvis du køber en brugt, kan du godt komme ned på omkring de 500 kroner. Så går du til gengæld ned på både design og kvalitet. Hvis du insisterer på ikke at bruge for mange penge på den, er guloggratis.dk en god side at kigge på.

Hvis du derimod vil have en ny facadedør, bliver prisen noget højere. Her skal du mindst af med 3000 kroner, og så er det en billig dør. En standard facadedør med et flot, men simpelt design koster ofte omkring de 6000 kroner. Hvis du vil have en speciallavet dør med avanceret mønster og sideparti, bliver det dog en del dyrere. Her kan det komme op på over 10 000 kroner. Det er alligevel noget af en investering.

Alligevel vil vi mene, at det ofte vil være en god løsning for mange, da en hoveddør som tidligere nævnt er en stor del af førstehåndsindtrykket ved et hus.

Med eller uden sideparti

Når du skal vælge din facadedør, er der også den overvejelse, om døren skal have sideparti. Det kan gøre stor forskel på, hvordan døren som helhed bliver opfattet. Du kan få sidepartier til alle slags døre.

Et sideparti koster dog også noget. Ligesom selve døren, kommer det an på størrelse, materiale og mønster. Sidepartier af mahogni er for eksempel, en del dyrere end dem af fyrretræ. Du kan også vælge at købe et sideparti, der er lavet aluminium på indersiden. Det giver en flade, der er super let at rengøre.

Konklusion: Den rette facadedør

Der er altså flere forskellige ting at tage stilling til, når man skal vælge sin facadedør. Din hoveddør er husets håndtryk, det første når folk ser, når de kommer på besøg. Derfor vil det ofte være en god investering at købe en ny hoveddør; specielt hvis den forrige enten er blevet meget slidt eller er gået i stykker.

Related Post