Stop med at glæde gråspurvene

Det er vinter. Koldt udenfor, det sner. Du kan sidde og se de små gråspurve putte sig op af dit vindue. Selvom dette kan virke idyllisk, er det noget, som du skal undgå. At have gamle vinduer, hvor varmen fiser ud igennem er slet ikke pengene værd.termorude

Termorude er et ord, som kan dække over flere forskellige betydninger. Oftest bruges det som en generel betegnelse for vinduer, der har flere lag glas og derfor holder bedre på varmen.

De holder bedre for varmen fordi, der er en lufttæt forsegling mellem glassene, der altså holder det meste af varmen ude.

Hvis du gerne vil have en lidt mere videnskabelig gennemgang af termoruden, kan du læse mere her.

En investering der betaler sig

Det koster ifølge et regneeksempel fra Videncenter for energibesparelser i bygninger 1690 kr. årligt ikke at skifte dine tolags-vinduer ud med energiruder, såfremt man er en gennemsnitlig familie i et gennemsnitligt parcelhus.

Vi vil her i artiklen sørge for, at du kan danne dig et overblik over området og se, hvilke muligheder der er for at få skiftet ruderne ud. Du skal naturligvis altid være velkommen til at spørge, hvis der er noget vi skal forsøge at hjælpe med. Vi ved ikke alt, men kan helt sikkert hjælpe lidt på vej!

Energimærkningsordningen

I 2000 blev det muligt at få energimærkede ruder. Dette er ruder som sænker forbruget i dit husstand. Derfor kan man i dag få sparevinduer med både A-, B-, og C-mærkninger. Dette er ligesom du kender det fra dit køleskab: A sparer dig mest, mens C sparer dig noget mindre.

Certificering af termoruder

Som udgangspunkt skal du altid sørge for at den producent, som du køber termoruder af er medlem er Glasindustrien. Dette er en organisation af producenter og andre spillere indenfor glas-verdenen. Hvis producenten er medlem af denne organisation er dine ruder kvalitetssikret. Dette betyder, at der have været en 3.part inde og afprøve vinduerne.

Yderligere er du også dækket af en garantiordning, der gælder i op til 5 år. Denne er en produktgarantiforsikring, der sikrer, at selv hvis producenten skulle gå konkurs indenfor de næste fem år, er du sikret et nyt vindue af samme kvalitet, som det du har købt.

Holdbarhed

Af gode grunde kan man ikke sige, hvor lang tid de termoruder, der bliver produceret i dag vil holde (de er ikke gået i stykker endnu!). Alligevel kan man komme nærmere et svar ved at se på gamle termoruder. Disse har en holdbarhed på cirka 20 år. Man kan så antage, at eftersom byggekvaliteten er en smule bedre i dag, vil de nye kunne holde en smule længere – måske omkring 25 år.

Dette kommer naturligvis også an på, hvilken kvalitet du køber dine ruder i. Hvis du eksempelvis køber ruder med billigt termoglas er det langt mere sandsynligt, at du vil opleve at de bliver utætte indenfor de første 20 år.

Hvis du derimod investere i et par kvalitetsruder fra eksempelvis sparvinduer.dk, kan du være noget mere sikker på, at de vil leve op til holdbarhedskravene.

Skift selv til energiruder

Det kan virke som en stor investering at skifte sine vinduer ud. Heldigvis er det muligt at spare en del af omkostningerne, hvis du vælger at sætte ruderne i selv. Selvom man måske umiddelbart skulle tro, at det ville være en kompliceret proces, er den relativt overkommelig.

Vi har her fundet en videorække, der beskriver de forskellige udfordringer, der kan være i forbindelse med processen. Herunder har vi også indsat en video, hvor du kan se nogle tømre skifter de utætte vinduer i et gammelt hus ud, med nye, effektive vinduer.

Vi anbefaler, at du ser filmen også selvom du ikke selv har tænkt dig at skifte dine vinduer. Det giver dig nemlig mulighed for at spørge ind til de helt rigtige ting, når håndværkeren kommer på besøg:

Specielle glas:

Du kan også få din ruder med forskellige glas. Eksempelvis findes der både solafskærmende termoruder, ruder som er lavet i termoglas, buede glas og mere til. Det bliver naturligvis dyrere, når du skal have dine glas special-lavede.

Du kan i øvrigt læse meget mere om alle disse glastyper, hvis du kigger på denne PDF fra Glasindustrien.

Konklusion: Skift dine vinduer!

Det kan helt sikkert godt betale sig for dig at investere i nye vinduer, hvis du ikke har gjort det i mange år. Hvis du er villig til at lægge nogle timers arbejde i det, er der også en hel del penge at spare på selv at skifte ruderne. Dette kan gøres med værktøj som man ofte vil have derhjemme.

Husk! – dine ruder skal helst være fra en producent, som er med i organisationen Glasindustrien. Så er du i hvert fald sikker på, at dine vinduer er kvalitetstestet og at du har garanti, hvis der skulle ske noget uventet med dem.

Related Post